Hihetetlenül hangzik ugye? Az egész ott kezdődött, hogy pizzát akartam sütni, aztán közbejött valami, ami miatt mégse kellett elkészítenem a pizzát. De a tészta már be volt dagasztva…… Én meg zsugori vagyok….
Mindig szenvedtem attól, hogy a kakaós csigáim nagyon finomak frissen, de másnap már ehetetlenek! Ez az alkalom szülte receptből készült kakaós finomság viszont még másnap is puha, finom (legalábbis az 3-4 db, ami még megmaradt).
Hogyan is készült?
1,5 dl langyos tejbe belemorzsoltam 2,5 dkg friss élesztőt és beletettem kb 1 kávés kanálnyi cukrot, majd meleg helyre tettem keleszteni!
50 dkg lisztet átszitálok, beleteszem a felfuttatott élesztőt, 1 tojást, 1 csapott kávéskanál sót, 2 evőkanál olajat és még 1,5 dl tejet (összesen 3 dl tej használok fel). Jól összedolgozom.
Tipp: Akkor kell meg szépen a tészta, ha huzatmentes meleg helyre teszem. Ehhez én kitaláltam, hogy a sütőt (nekem gáz van), bekapcsolom kb 15-20 másodpercre (villanynál ez kb 2-3 perc). Ez átmelegíti a sütőt, így megvan a meleg hely és biztos a huzatmentesség is. A kelesztési időt is csökkenti, kb 25-30 perc alatt duplájára nő a tészta. (én már az élesztő futatásához is ezt a módszert alkalmazom)
A megkelt tésztát lisztezett deszkára teszem és kb 2 mm vastagságura nyújtom. Megszórom cukrozatlan kakaópor és cukor keverékével. – Ízlés dolga, hogy ki milyen arányban keveri, de minimum 3 egység kakaóporhoz, 1 egységnyi cukor kell (azaz, pl. 6 ek kakaóporhoz 2 ek cukor). De az édes szájúak használjanak nyugodtan több cukrot. – Nem kell vastagon rászórni, mert csak kifolyik. Szorosan feltekerem és 2-3 cm-es darabokat vágok belőlük. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és kb 10 percet hagyom pihenni, majd előmelegített sütőbe teszem. Kb 5 perc után megkenem vaníliacukros tejjel és még 5-8 percig sütöm.
Nekem két gáz tepsivel lett 🙂
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: