Madártej 30 perc alatt

Sokan azt gondolják, hogy milyen bonyolult, időigényes az elkészítés a madártejnek. Ez annak is köszönhető, hogy anyáink, nagyanyáink túlbonyolították az elkészítés módját, így akár 1,2-2 órába is beletelt mire elkészült. Az én változatom 30 perc alatt kész és egy adag kb 85 Ft-ba kerül.

Hozzávalók 4 főre:

1 l házi tej (180 Ft)

4 tojás (35 Ft/db)

1 csomag vaníliás cukor (15 ft)

Cukor ízlés szerint (kb 6 ek)

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk ketté.  A sárgáját keverjük 3 ek cukorral fehéredésig. A fehérjét kezdjük el felverni, a vége felé, amikor már majdnem kemény tegyünk bele 3 ek cukrot és így verjük tovább, ameddig kőkemény habot nem kapunk. Ezt géppel lehet elérni. A férjemmel megpróbáltuk kézi habverővel is, de nagy munka volt és bár kemény lett, a géppel vert hab mégis jobb.

Egy edény alját kiöblítünk vízzel (kevésbé ég le a tej) és beleöntjük a tejet. A vaníliás cukorral és egy csipet sóval így jobban kiadja az édes ízét a kész desszert) elkezdjük forralni. Amikor elkezd forrni a tej, a tojássárgájával elkevert cukrot lassan belecsorgatjuk, és közben folyamatosan kavargatjuk , nehogy kicsapódjon a tojás.

Kis lángon főzzük tovább és egy kanál segítségével beleszaggatjuk a felvert tojásfehérjét. A habgaluskák mindkét oldalát 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. Ha az összes galuskát kiszaggattuk a tűzhelyet elzárjuk, visszatesszük a fazékba az galuskákat és jól lehűtjük.

Jó étvágyat hozzá!

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »