Hozzávalók 4 főre:
1 l házi tej (180 Ft)
4 tojás (35 Ft/db)
1 csomag vaníliás cukor (15 ft)
Cukor ízlés szerint (kb 6 ek)
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük 3 ek cukorral fehéredésig. A fehérjét kezdjük el felverni, a vége felé, amikor már majdnem kemény tegyünk bele 3 ek cukrot és így verjük tovább, ameddig kőkemény habot nem kapunk. Ezt géppel lehet elérni. A férjemmel megpróbáltuk kézi habverővel is, de nagy munka volt és bár kemény lett, a géppel vert hab mégis jobb.
Egy edény alját kiöblítünk vízzel (kevésbé ég le a tej) és beleöntjük a tejet. A vaníliás cukorral és egy csipet sóval így jobban kiadja az édes ízét a kész desszert) elkezdjük forralni. Amikor elkezd forrni a tej, a tojássárgájával elkevert cukrot lassan belecsorgatjuk, és közben folyamatosan kavargatjuk , nehogy kicsapódjon a tojás.
Kis lángon főzzük tovább és egy kanál segítségével beleszaggatjuk a felvert tojásfehérjét. A habgaluskák mindkét oldalát 1-2 percig főzzük, majd szűrőkanállal kiszedjük. Ha az összes galuskát kiszaggattuk a tűzhelyet elzárjuk, visszatesszük a fazékba az galuskákat és jól lehűtjük.
Jó étvágyat hozzá!