Ha nem akarsz egész nap a tűzhely mellett állni, de valami kiadósat, tartalmasat szeretnél adni a családnak, vendégeknek, akkor készíts sörös csülköt pékné módra 🙂
Most biztosan, azt mondod, hogy drága étel, étteremben szoktuk enni. Igen,igazad van, de az étteremben a rántott hús is drága.
Nézzük csak! 4 főre ( 4 nagyétkűre) főztem és fizettem:
1 db nyers hátsó csülökért (csontosat vettem) 1100 Ft-ot,
0,5 dl sör, azaz 1 db 4,5%-os alkoholtartalmút 110 Ft-ért sikerült megvennem,
1 fej fokhagyma volt 60 Ft,
5 fej vöröshagyma pedig 150Ft,
2 kg burgonyát 300 Ft-ért sikerült beszereznem.
Ami itthon volt:
1 ek szemes fekete bors
1 ek só
4-5 db babérlevél
őrült bors
majoránna (2-3 ek)
sertés zsír
Összesen 1800 Ft + a spájzból összeszedett holmik. Egy főre 450 Ft.
Én megyeszékhelyen lakom és megnéztem egy nálunk olcsónak számító étteremben 2200 Ft egy adag csülök pékné módra, sör nélkül!
Így készítettem el:
A csülköt kettévágtam és beletettem egy nagy fazék vízbe 1 fej fokhagyma (gerezdekre szedve), 1 fej vöröshagyma (pucolva és 4 fele vágva), 1 ek szemes bors, 1 ek só és 5 babérlevél kíséretében. Ezt kb 3 órán át főztem lassú tűzön. Akkor jó, ha a hús könnyedén elválik a csonttól. Szóval ezt odaszed és nem kell vele foglalkozni. Ha kész feldarabolod a csülköt ízlés szerint. Én kb 3×3-as darabokra vágtam.
A burgonyát meghámoztam és szintén kb 3×3-as darabokra vágtam. A 4 fej hagymát cikkekre vágtam.
Egy sütőtepsit kikentem zsírral. Azért használtam sütőtepsit, mert így szépen el tudom teríteni és könnyebb jó ropogósra sütni az ételt.
A burgonyát és hagymát szétterítettem a tepsiben és megszórtam kevés sóval, borssal és majoránnával. Ha kész átforgatom és ráteszem a csülköt úgy, hogy a bőre legyen lefelé. Majd újra az egészet fűszerezem: só, bors, majoránna.
Letakarom alufóliával úgy, hogy a fényesebb része legyen lefelé, mert arról könnyebben visszacsapódik a gőz. Majd beteszem előmelegített sütőbe és alacsony hőfokon (kb 200 fokon) sütöm kb 1 órát. Akkor jó, ha a burgonya megpuhult. Ez persze nagyban függ a burgonya fajtájától és méretétől. De érdemes sütnivaló burgonyát venni.
Amikor levettem az ételről az alufóliát kezdődhetett egy kis munka, de csak kevés: a sütőt feljebb vettem a legmagasabb hőfokra és kb 15 percenként meg meglocsoltam és átforgattam a sörös csülköt pékné módra 🙂
Kb 1 óra alatt alatt kész!
Most azt mondod milyen sok idő elkészíteni! Lehet, de nem kell mellette állni!
Néhány tipp:
Ha szereti a család, akkor főzz meg rögtön 2 csülköt és darabolás után az egyiket fagyaszd le, így legközelebb ezzel már nem kell foglalkoznod.
Ha nincs ennyi időd, akár előző este is megfőzheted a csülköt.
Ha igazán zsugori vagy, akkor ne használj sört 🙂
Jó étvágyat hozzá!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: