Zsugori anyu

Sörös csülök pékné módra

Sörös csülök pékné módraHa nem akarsz egész nap a tűzhely mellett állni, de valami kiadósat, tartalmasat szeretnél adni a családnak, vendégeknek, akkor készíts sörös csülköt pékné módra 🙂

Most biztosan, azt mondod, hogy drága étel, étteremben szoktuk enni. Igen,igazad van, de az étteremben a rántott hús is drága.

Nézzük csak! 4 főre ( 4 nagyétkűre) főztem és fizettem: 

1 db nyers hátsó csülökért (csontosat vettem)  1100 Ft-ot,

0,5 dl sör, azaz 1 db 4,5%-os alkoholtartalmút 110 Ft-ért sikerült megvennem,

1 fej fokhagyma volt 60 Ft,

5 fej vöröshagyma pedig 150Ft,

2 kg burgonyát 300 Ft-ért sikerült beszereznem.

Ami itthon volt:

1 ek szemes fekete bors

1 ek só

4-5 db babérlevél

őrült bors

majoránna (2-3 ek)

sertés zsír

Összesen 1800 Ft + a spájzból összeszedett holmik. Egy főre 450 Ft.

Én megyeszékhelyen lakom és megnéztem egy nálunk olcsónak számító étteremben 2200 Ft egy adag csülök pékné módra, sör nélkül!

Így készítettem el:

A csülköt kettévágtam és beletettem egy nagy fazék vízbe 1 fej fokhagyma (gerezdekre szedve), 1 fej vöröshagyma (pucolva és 4 fele vágva), 1 ek szemes bors, 1 ek só és 5 babérlevél kíséretében.  Ezt kb 3 órán át főztem lassú tűzön. Akkor jó, ha a hús könnyedén elválik a csonttól. Szóval ezt odaszed és nem kell vele foglalkozni.  Ha kész feldarabolod a csülköt ízlés szerint. Én  kb 3×3-as darabokra vágtam.

A burgonyát meghámoztam és szintén kb 3×3-as darabokra vágtam.  A 4 fej hagymát cikkekre vágtam.

Egy sütőtepsit kikentem zsírral. Azért használtam sütőtepsit, mert így szépen el tudom teríteni és könnyebb jó ropogósra sütni az ételt.

A burgonyát és hagymát szétterítettem a tepsiben és megszórtam kevés sóval, borssal és majoránnával. Ha kész átforgatom és ráteszem a csülköt úgy, hogy a bőre legyen lefelé. Majd újra az egészet fűszerezem: só, bors, majoránna.

Sörös csülök pékné módra

Letakarom alufóliával úgy, hogy a fényesebb része legyen lefelé, mert arról könnyebben visszacsapódik a gőz. Majd beteszem előmelegített sütőbe és alacsony hőfokon (kb 200 fokon) sütöm kb 1 órát. Akkor jó, ha a burgonya megpuhult. Ez persze nagyban függ a burgonya fajtájától és méretétől. De érdemes sütnivaló burgonyát venni.

Amikor levettem az ételről az alufóliát kezdődhetett egy kis munka, de csak kevés: a sütőt feljebb vettem a legmagasabb hőfokra és kb 15 percenként meg meglocsoltam és átforgattam a sörös csülköt pékné módra 🙂

Kb 1 óra alatt  alatt kész!

Most azt mondod milyen sok idő elkészíteni! Lehet, de nem kell mellette állni!

Néhány tipp:

Ha szereti a család, akkor főzz meg rögtön 2 csülköt és darabolás után az egyiket fagyaszd le, így legközelebb ezzel már nem kell foglalkoznod.

Ha nincs ennyi időd, akár előző este is megfőzheted a csülköt.

Ha igazán zsugori vagy, akkor ne használj sört 🙂

 

Jó étvágyat hozzá!

Sörös csülök pékné módra

Sörös csülök pékné módra

 

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!