Annak idején nagyanyáink fillérekből főztek. Ennek két oka volt: nem volt pénzük, és nem lehetett készen kapni dolgokat, mint most. Ebből kiindulva, ha olcsón akarsz főzni csinálj mindent magad! Én is így tettem és sütöttem egy finom almás rétest 🙂
Az első nagy dilemma az volt, hogy milyen lisztből készítsem a tésztát. Utánaolvastam és van aki csak réteslisztet használ, van aki csak finomlisztet és van aki fele-fele arányba. Én utóbbi mellett döntöttem. Ennek nagyon egyszerű oka volt: megkérdeztem a család idősebb generációját, hogy szerintük milyen liszt van az igazi rétestésztában.
25 dkg rétes lisztet és 25 dkg átszitált finomlisztet összekevertem, beletettem 2 ek olvasztott zsírt, 1 egész tojást és 3 dl vizet, amibe előzőleg feloldottam 1 ek 10%-os ecetet és 1 teáskanál sót. Mindezt géppel dagasztottam kb 8-10 percig. Nagyon fontos, hogy a tészta jól összeálljon és kézzel ez nagyon kemény munka, így most én egy kényelmesebb megoldást választottam 🙂
A tésztát ezután 2 cipóra osztottam és letakarva pihentettem.
Ameddig pihent elkészítettem a tölteléket:
8 db édes almát meghámoztam, és nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Hozzátettem kb 5 ek cukrot és 1 tk fahéjat. Ezeket összedolgoztam.
Egy nagy abroszt vagy lepedőt beliszteztem.
Az egyik cipót elkezdtem kinyújtani szép vékonyra.
A megmaradt vastag széleit levágtam.
Megszórtam a tésztát zsemlemorzsával.
Rátettem a tölteléket.
Az abrosz segítségével feltekertem.
A tetejét lekentem tojással, és aranybarnára sütöttem.
Porcukorral megszórva tálaltam 🙂
Jó étvágyat hozzá 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: