Házi rétestészta almával töltve

Annak idején  nagyanyáink fillérekből főztek. Ennek két oka volt: nem volt pénzük, és nem lehetett készen kapni dolgokat, mint most. Ebből kiindulva, ha olcsón akarsz főzni csinálj mindent magad! Én is így tettem és sütöttem egy finom almás rétest 🙂

Az első nagy dilemma az volt, hogy milyen lisztből készítsem a tésztát. Utánaolvastam és van aki csak réteslisztet használ, van aki csak finomlisztet és van aki fele-fele arányba. Én utóbbi mellett döntöttem. Ennek nagyon egyszerű oka volt: megkérdeztem a család idősebb generációját, hogy szerintük milyen liszt van az igazi rétestésztában.

25 dkg rétes lisztet és 25 dkg átszitált finomlisztet összekevertem, beletettem 2 ek olvasztott zsírt, 1 egész tojást és 3 dl vizet, amibe előzőleg feloldottam 1 ek 10%-os ecetet és 1 teáskanál sót. Mindezt géppel dagasztottam kb 8-10 percig. Nagyon fontos, hogy a tészta jól összeálljon és kézzel ez nagyon kemény munka, így most én egy kényelmesebb megoldást választottam 🙂

A tésztát ezután 2 cipóra osztottam és letakarva pihentettem.

Ameddig pihent elkészítettem a tölteléket:

8 db édes almát meghámoztam, és nagy lyukú reszelőn lereszeltem. Hozzátettem kb 5 ek cukrot és 1 tk fahéjat. Ezeket összedolgoztam.

Egy nagy abroszt vagy lepedőt beliszteztem.

Az egyik cipót elkezdtem kinyújtani szép vékonyra.

A megmaradt vastag széleit levágtam.

Megszórtam a tésztát zsemlemorzsával.

Rátettem a tölteléket.

Az abrosz segítségével feltekertem.

A tetejét lekentem tojással, és aranybarnára sütöttem.

Porcukorral megszórva tálaltam 🙂

Jó étvágyat hozzá 🙂

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »