Zsugori anyu

Lángos, ahogy nagyi készítette

Nagyi lángosaNagyanyáink, dédanyáink még teljesen másként sütöttek, főztek. Nem voltak modern gépeik késszel készítettek mindent. Talán a lángosuknak is ez a titka, hogy kézzel dagasztották? Nem hinném. Szerintem mi fiatal generáció egyszerűen módosítottunk a recepten egy két dolgot, így elveszett a régi íz.

A régi, eredeti receptbe nem kell se kefir, se tej, se joghurt. Mint minden recept ez is nagyon egyszerű.

2 dl langyos vízbe 1 kávéskanálcukorral futtass fel 5 dkg friss élesztőt. Szitálj át 1 kg finomlisztet, tegyél bele 1 teáskanál sót és a felfuttatott élesztőt, majd még 3 dl langyos vizet és 0.5 dl étolajat. Ezt kezdd el dagasztani!Legalább 10-15 percig dagasztanod kell, hogy jó legyen. Ha géppel csinálod, akkor ne kíméld, hagy dolgozzon az a gép!

Meleg helyen keleszd duplájára.

Olajos kézzel vegyél ki egy darabka tésztát és olajos tányéron nyújtsd ki. Forró bő olajba süsd ki!

A megmaradt nyers tésztát tedd jó olajos tárolódobozba. Napokig eláll, bármikor vehetsz ki belőle annyit, amennyire szükséged van!

Ízesíthetjük ízlés szerint, de régen olajba zúztak fokhagymát és azzal kenték meg.

Nagyi lángosa

Jó étvágyat hozzá!

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!